dijous, 5 de juny del 2014

LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

La Guerra Civil Espanyola ha finalitzat després d’uns anys molt durs

Aquesta guerra va ser un conflicte social, polític i militar, que més tard va esdevenir també  un conflicte econòmic. Va començar a Espanya, després de fracassar el cop d’estat del 17 i 18 de juliol de 1936 i es va donar per acabada l’1 d’aquest mes (abril), any 1939. La va desencadenar una part de l’exèrcit contra el govern de la Segona República Espanyola, perquè no els hi agradaven les condicions de l’estat i van decidir declarar-li la guerra. Una part de la població hi va col·laborar i s’hi van unir.


Les conseqüències de la guerra han marcat en gran mesura la història posterior d’Espanya perquè van ser excepcionalment dramàtiques. Aquestes van ser, per una banda, demogràfiques; és a dir, l’augment de la natalitat va marcar la piràmide de població durant generacions. També materials, com la destrucció de les ciutats, de l’estructura econòmica i del patrimoni artístic. A més, van haver-hi intel·lectuals, que van provocar el fi de l’anomenada Edat de Plata de les lletres i ciències espanyoles. I, sobretot, polítiques: la repressió mantinguda pels vencedors amb més o menys intensitat durant tot el franquisme i l’exili republicà.

Però... estem segurs de què la guerra ha acabat definitivament? A partir d’ara, què passarà? Les respostes a aquests dubtes les tindrem més endavant.



Morts provocades per la guerra

Uns afusellaments que hi van haver-hi




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada